Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Izbor poda ima snažan, a ipak suptilan, uticaj na izgled celokupnog enterijera vašeg doma. Drveni podovi su čuveni po svojoj lepoti, eleganciji, jedinstvenosti i trajnosti! Iz tog razloga, jako je važno odabrati odgovarajući pod, kao i nijansu završne obrade. Prilikom donošenja konačne odluke vezano za nijansu drvenog poda koji bi odgovarao potrebama vaše porodice, neophodno […]

Izbor poda ima snažan, a ipak suptilan, uticaj na izgled celokupnog enterijera vašeg doma. Drveni podovi su čuveni po svojoj lepoti, eleganciji, jedinstvenosti i trajnosti! Iz tog razloga, jako je važno odabrati odgovarajući pod, kao i nijansu završne obrade. Prilikom donošenja konačne odluke vezano za nijansu drvenog poda koji bi odgovarao potrebama vaše porodice, neophodno je uzeti u obzir veličinu prostora, način održavanja, ostale elemente enterijera, kao i ko će taj prostor koristiti.

U nastavku teksta možete pročitati koje su prednosti i mane kako svetlih, tako i tamnih podova i kako doneti najbolju odluku o tome koji je pod savršen za Vas.

Održavanje

 

Što je drveni pod svetliji, to je i održavanje lakše!

Kućna prašina se lakše stapa sa svetlim podom i manje je vidljiva. Isto pravilo važi i za dlake kućnih ljubimaca (naravno, odnosi se na ljubimce sa svetlijom dlakom). Takođe, sva sitna oštećenja poput ogrebotina ili udubljenja manje dolaze do izražaja na svetlijim podovima. Poželjno je ovo uzeti u obiz, naročito ako imate malu decu.

Jedina mana svetlijih podova u ovoj kategoriji je ta što oni zahtevaju vrlo preciznu ugradnju. Na podovima svetlijih nijansi lakše se vide sve neravnine i loši spojevi daščica.

Sa druge strane, tamni podovi stvaraju kontrasnu površinu sa prašinom i čine da ona bude vrlo uočljiva, ukoliko se ne održavaju redovno. Sva ošećenja i ogrebotine će biti vidljiviji na podu sa tamnim završnom obradom. Razlog za to je prirodno svetla boja drveta sa našeg podneblja. Kada dodje do oštećenja tamnog, završnog sloja prirodna boja drveta postaje uočljiva.  Međutim, mogu biti vrlo zgodni, ako imate ljubimce tamnije dlake. Takođe, tamni podovi su zahvalniji za ugradnju, tj. bolje sakrivaju moguće greške i nesavršenosti nastale prilikom ugradnje.

Efekat na veličinu prostorije

 

Još jedna stvar koju je potrebno uzeti u obzir prilikom izbora odgovarajuće nijanse drvenog poda je veličina prostorije u koju se taj pod ugrađuje. Da li je u pitanju mala, ušuškana koliba ili “open concept” prostor predviđen za dnevnu sobu i trpezariju? Koliko su visoki plafoni? Koliko prirodnog svetla ima prostorija? Svi ovi faktori Vam mogu pomoći prilikom odlučivanja!

Ako imate malu prostoriju ili čak prostor srednje veličine, ali sa niskim plafonima, svetao parket će ga “otvoriti” i učiniti da izgleda prostranije. Ukoliko želite da veliki prostor izgleda još veće, ugradite podove svetle nijanse paralelno ili dijagonalno sa najdužim zidom. Ovakvom postavkom poda vizualno se izdužuje prostor. U prostorijama sa manje prirodnog svetla, poželjno je ugraditi svetle podove koji pomažu da se što bolje iskoristi ono malo svetlosti koja je na raspolaganju.

Ponekad, veliki, otvoreni prstori mogu da deluju kao hala, ne kao dom. Ovo je posebno slučaj kada veliki prostori imaju i visoke plafone. Tamni, masivni podovi pretvoriće bezlične, svetle prostorije u prijatne ambijente za život, unoseći u njih osećaj topline, intimnosti i sigurnosti. Tamna boja na klasičnom parketu ili brodskom podu ističe strukture drveta i naglašava njegovu prirodnu lepotu i jednistvenost.

Enterijer 

Savremeni pravci u enterijeru poput skandinavskog i industrijskog stila koji koriste neutralne palete boja, izgledaju sjajno sa svetlijim podovima.

Ukoliko Vaš ukus i enterijer naginju ka tradiocionalnom, tamne nijanse poda su pravi izbor za Vas. Takođe, sa gledišta dizajnera enterijera, tamni podovi obezbeđuju savršenu pozadinu za ljude koji žele da stvore prostor obogaćen kontrasnim nameštajem i dekoracijom.

Zaključak

Istinu govoreći, izbor između svetlog i tamnog drvenog poda na kraju se svodi na pitanje ličnog ukusa. Ali, kao što smo već napomenuli, postoje mnogi faktori koje možete uzeti u obzir prilikom odlučivanja. Pravilno odredite svoje prioritete i uživaćete u svim prednostima koje Vam drveni podovi mogu ponuditi. Zanemarite ih, i može se desiti da nesvesno sebi nametnete dodatni posao ili čak utičete na vrednost svog doma.

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...