Reparacija starog parketa – da li se isplati?

Klasičan parket predstavlja pod sastavljen od daščica napravljneih od punog drveta, složenih u određenom slogu u kom formiraju dezen na podnoj površini. Osnovna prednost klasičnog parketa u odnosu na sve ostale podne obloge je njegova mogućnost reparacije. Koliko puta se neki parket može hoblovati, zavisi, pre svega, od debljine drveta od kog je napravljen, kao […]

Klasičan parket predstavlja pod sastavljen od daščica napravljneih od punog drveta, složenih u određenom slogu u kom formiraju dezen na podnoj površini.

Osnovna prednost klasičnog parketa u odnosu na sve ostale podne obloge je njegova mogućnost reparacije.

Koliko puta se neki parket može hoblovati, zavisi, pre svega, od debljine drveta od kog je napravljen, kao i stepena oštećenja. Klasičan parket sa debljinom daščice od 21mm može se hoblovati 7-8 puta, u idelanim uslovima. S druge strane, lamelni parket, široko rasprostarnjen u zgradama građenim sredinom prošlog veka, iako je napravljen od drvenih lamelica, ima znatno manju debljinu (do 15mm). Iz tog razloga je i broj reparacija manji, 3-4 puta.

Hoblovanje parketa

Najčešći oblik reparacije je popularno hoblovanje (i iz tog raloga koristimo ova dva termina kao sinonime). Prvo se stari, oštećeni lak skida brušenjem parketarskom hoblericom, čime se saniraju fizička oštećenja i ogrebotine. Zatim se pristupa završnom, finijem brušenju.

Masa za fugovanje

Nakon toga se nanosi masa za fugovanje kojom se ispunvaju procepi između daščica nastali rasušivanjem parketa. Maksimalna širina razmaka između daščica koju se može sanirati ovom masom je 2.5mm. U slučaju širih razmaka, koristi se silikon u boji drveta. Takođe, masa za fugovanje se koristi da se popune udubljenja na samim daščicama nastala fizičim oštećenjima.

Lakiranje

Sledeći korak u reparaciji je lakiranje parketa. Vrsta laka koji se koristi (visokog sjaja ili mat, na vodenoj ili poliuretanskoj bazi) zavisi isključivo od želje i ukusa klijenta. Svaki lak, bez obzira na vrstu, nanosi se u tri “ruke”! Prvo se nanosi jedan sloj osnovnog laka. Već sutradan, lakira se druga “ruka” laka tj. prvi sloj završnog laka. Nakon toga se posatvljaju sokle ili lasjne, koje se lakiraju prilikom nanošenja poslednje “ruke” završnog laka.

Ukoliko je Vaš parket rasušen, blago razdvojen, sa pohabanim lakom i umerenim fizičkim oštećenjima, reparacija je moguća. I isplativa! Za delić novca potrebnog za kupovinu novog parketa, dobijate repariran stari, koji će izgledati jednako dobro.

U slučaju podizanja parketa usled vlage (poplave, curenje vode iz radijatora, ulazak vode kroz terasna vrata…) moguće je zameniti oštećen parket novim daščicama. Tada se celokupna površina pod parketom ponovo hobluje i lakira.

Takođe, moguće je i zameniti oštećene, pojedinačne parketne daščice novim, nakon čege se opet izvodi ceo proces hoblovanja i lakiranja.

U ovakvim situacijama problem može predstavljati pronalaženje identične dimenzije parketa jer su se standardi daščica godinama menjali. Međutim, u NESTI postoji i opcija prerade standardnih dimenzija parketa na dimenzije po Vašoj želji.

Za kraj, važno je napomenuti da NESTA, kao firma, ne izvodi parketarske radove već imamo majstore sa kojima godinama sarađujemo i koje Vam možemo preporučiti. Oko svih detalja vezanih za reparaciju, dogovara se direktno sa njim.

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Izbor poda ima snažan, a ipak suptilan, uticaj na izgled celokupnog enterijera vašeg doma. Drveni podovi su čuveni po svojoj lepoti, eleganciji,...