Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske postavljaju pod uglom od 45 ili 60 stepeni, u zavisnosti od želje klijenta. Da bi se ovo postiglo, svaku daščicu parketa ili poda je potrebno preraditi i iseći pod odgovarajućim uglom. […]

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim!

FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske postavljaju pod uglom od 45 ili 60 stepeni, u zavisnosti od želje klijenta. Da bi se ovo postiglo, svaku daščicu parketa ili poda je potrebno preraditi i iseći pod odgovarajućim uglom.

Ovaj slog podova datira još iz 16. veka pa se slobodno može reći da je tu da ostane. U periodu od 17.og do 19.og veka francuski slog parketa je doživeo neverovatn uspeh u Zapadnoj Evropi i korišćen je u kućama plemića, palatama i dvorcima.

Ovakav slog je uniformisaniji u poređenju sa slogom RIBLJA KOST i stvara jednostavniji i elegantniji izgled poda. Takođe, FRANCUSKI slog doprinosi vizuelnom povećanju prostorije.

A sad da odgvorimo na glavno pitanje:

Koliko tačno košta FRANCUSKI SLOG?

Nekoliko faktora utiče na ukupnu cenu drvenog poda postavljenog u ovaj slog:

Vrsta poda od kog se pravi Francuski slog

Ovaj slog može da se pravi od klasičnog parketa, masivnog brodskog poda, kao i troslojnog poda. Cena ovih podova zavisi od dimenzije daščica samog parketa/poda kao i njegove klase. Osvnovno je pravilo: Što je daščica veća i struktura drveta mirnija, to je i cena veća. Cena klasičnog parketa pogodnog za ovu vrstu sloga se kreće od 37 eur/m2*, masivnog hrastovog poda od 47 eur/m2* i troslojnog poda od 47.5 eur/m2*.

Cena prerade poda za Francuski slog

Kao što smo već napomenuli, FRANCUSKI slog spada u nestandardne slogove drvenih podova i zahteva dodatnu preradu svake daščice. Cena prerade zavisi od vrste poda koji se prerađuje tj. Da li je u pitanju klasičan parket ili brodski pod (masivni ili višeslojni). Cena prerade klasičnog parketa je 12 eur/m2* dok je cena prerade podova 14 eur/m2*.

Ugao sečenja daščica za Francuski slog

U zavisnosti od ugla pod kojim se daščica seče, 45 ili 60 stepeni, kao i širine same daščice, varira i količina otpada nastalog preradom, a samim tim i kvadratura koju je potrebno kupiti i preraditi. Okvirno, potrebno je kupiti 15-20% više klasičnog poda kako bi se preradom dobila tražena kvadratura u francuskom slogu. Veće je iskorišćenje daščica kada se seku pod uglom od 60 stepeni, kao i kod užih daščica u poređenju sa širokim.

Cena ugradnje Francuskog sloga

Postavka francuskog sloga se naplaćuje više u poređenju sa standardnim slogovima poput riblje kosti ili smicanja jer zahteva veću preciznost prilikom ugradnje. Cena ugradnje ove vrste sloga je 14-15eur/m2*, dok se standardni slogovi naplaćuju 10-12* eur/m2.

Materijal za Francuski slog

Takođe, u konačnu cenu CHEVRON sloga, ulazi i cena dvokomponentnog lepka (neophodnog za ugradnju ove vrste sloga), kao i cena završne obrade (lak ili ulje) i sokli/lajsni po želji klijenta. 2K lepak je u proseku oko 6 eur/m2*, Rubiomonocoat ulje i uljnje u željenoj nijansi je 8 eur/m2*, dok cena laka varira u zavisnosti od vrste laka i proizvođača i kreće se od 5 eur/m2* pa naviše. Za sokle je potrebno izdvojiti od 3 eur/m* pa naviše, u zavsnosti od vrste i visine istih.

Uzimajući u obzir sve navedeno, možemo reći da je cena najjeftinijeg klasičnog parketa u FRANCUSKOM SLOGU (dimenzija 600x90mm u RUSTIK klasi) sa preradom, ugradnjom, lepkom i poli-uretanskim lakom kao završnom obradom oko 77 eur/m2*, Cena masivnog poda (dimenzija 800x120mm, RUSTIK klasa) u ovom slogu je oko 87 eur/m2*, a troslojnog 87.5 eur7m2*

Masivni brodski pod HRAST u FRANCUSKOM slogu

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Izbor poda ima snažan, a ipak suptilan, uticaj na izgled celokupnog enterijera vašeg doma. Drveni podovi su čuveni po svojoj lepoti, eleganciji,...