Deca, kućni ljubimci i drveni podovi

Ukoliko su deo Vaše porodice mala deca ili kućni ljubimci verovatno mislite da je postavljanje masivnih drvenih podova ništa više nego nepraktičan san! Ogrebotine, ulubljenja, prosipanje i mnoga druga oštećenja su neizbežna realnost! Da li to zaista znači da je potrebno u potpunosti izbegavati drvene podove? Naravno da ne! Samo je potrebno izabrati pravi pod […]

Ukoliko su deo Vaše porodice mala deca ili kućni ljubimci verovatno mislite da je postavljanje masivnih drvenih podova ništa više nego nepraktičan san! Ogrebotine, ulubljenja, prosipanje i mnoga druga oštećenja su neizbežna realnost! Da li to zaista znači da je potrebno u potpunosti izbegavati drvene podove? Naravno da ne!

Samo je potrebno izabrati pravi pod za Vašu porodicu! 

 

Za početak, masivni parketi i brodski podovi su prirodno otporni na tečnost ukoliko se ista obriše neposredno posle prosipanja. Takođe, postoje mnoge opcije koje mogu doprineti da drveni podovi izgedaju očuvano i traju dugo uprkos konstantnom habanju i visokoj frenkvenciji korišćenja. Određene vrste drvet su tvrđe, a samim tim i otpornije na mehanička oštećenja. Neki stilovi podova će bolje sakriti ogrebotine i učiniti da dlake budu manje vidjive. Različite teksture i završna obrada takođe doprinose očuvanijem izgledu drvenih podova.

Tvrdoća drveta

Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzior prilikom izbora drvenih podova za Vaš dom jeste tvrdoća samog drveta. Uopšteno govoreći, što je drvo tvrđe, manja je verovatnoća da će doći do ogrebotina ili drugih oštećenja. Na našim prostorima najtvrđe drvo je slavonski hrast koji čini i osnovnu sirovinu za proizvodnju NESTA parekta i brodskih podova! Takođe, u ponudi imamo i brodski pod od termotretiranog hrasta – otpornog na uticaj vlage i vode.

Samo drvo jasena je po svojim svojstvima veoma slično hrastu, iste tvrdoće, ali veće elastičnosti. Iz tog razloga podovi od jasena su izuzetno izdržljivi i trajni. U ponudi NESTA parketa nalazi se veliki izbor parketa kao i brodskog poda od jasenovog drveta!

Stilovi slaganja parketa i teksture drveta 

Pored tvrdoće poda, sam način postavke dodatno doprinosi da eventualna oštećenja budu manje vidljiva. Tu prednost ima klasičan parket, jer je to vrsta poda koja se sastoji od manjih daščica. Te daščice se ređaju u uniformisanim, ponavljajućim šablonima koji mogu da odvuku pažnju od određenih nepravilnosti. Takođe, parketi ili brodski podovi rustičnijeg izgleda, zbog čvorova i diskoloracije same daščice, čine da nepravilnosti i ogrebotine budu manje uočljive.

Završna obrada

U slučaju da ste i dalje zabrinuti da i pored svih mera predostrožnosti Vaš drveni pod neće odoleti ogrebotinama, naša je preporuka da se za završnu obradu koriste Rubio monocoat ulja. Osnovna prednost ulja u odnosu na lak je mogućnost parcijalne reparacije. Ulja omogućavaju da se tretira samo oštećeni deo drvenog poda. Iako ponovno uljenje neće učiniti da ogrebotina ili ulubljenje fizički nestanu, svakako će ih prekriti i učiniti manje vidljivim.

U poslednjih par godina sve više dobija na popularnosti tehnika završne obrade drvenih podova koja se zove „četkanje“. Ona podrazumeva dodatno naglašavanje prirodne strukture drveta, idealno za maskiranje sitnih oštećenja.

Podovi za celu porodicu

Vrsta drvenih podova koja je najbolja za Vašu porodicu, bilo da ona uključuje kućne ljubimce, decu ili oboje, svakako zavisi samo od Vašeg ukusa i budžeta. Ti faktori su jedinstveni i ne postoji univerzalno rešenje! Upravo iz tog razloga važno je da savet potražite od profesionalaca. Stručni prodavci iz NESTA pareketa će, u saradnji sa Vama, naći idealan pod za Vašu porodicu!

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...