Koliko traje ugradnja KLASIČNOG PARKETA?

Ugradnja klasičnog parketa je proces koji zahteva stručne, iskusne majstore i određeno vreme! Nikako nije nešto što biste trebalo da radite sami kako bi eventualno uštedeli novac ili ubrzali ugradnju. To je proces koji se sastoji od jasno definisanog rasporeda, sa određenim koracima koji se ne smeju zanemarivati ili preskakati. Pored iskusnih majstora, potrebno je […]

Ugradnja klasičnog parketa je proces koji zahteva stručne, iskusne majstore i određeno vreme! Nikako nije nešto što biste trebalo da radite sami kako bi eventualno uštedeli novac ili ubrzali ugradnju. To je proces koji se sastoji od jasno definisanog rasporeda, sa određenim koracima koji se ne smeju zanemarivati ili preskakati.

Pored iskusnih majstora, potrebno je da se ispune i određeni tehnički uslovi kako bi ugrađeni parket trajao decenijama.

Na našim prostorima, najčešća podloga na koju se postavlja masivni parket je betonska košuljica.

Početni uslov za ugradnju parketa je da košuljica bude suva! Vlažnost betonske košuljice ne sme da prelazi 2%. Koliko je vremena potrebno da, nakon izlivanja, košuljica postigne potrebnu vlažnost, zavisi od vremenskih uslova i debljine same košuljice. U prosečnim uslovima (tempertura vazduha oko 23 ºC i vlažnost vazduha oko 50%) sa debljinom košuljice od 4cm potrebno je okvirno mesec i po dana.

Takođe, postoje i mašine za isušivanje vlage iz košuljice kojima se ubrzava proces sušenja.

ugradnja klasičnog parketa
Koliko traje ugradnja parketa?

Pored vrlo striktnih pravila o vlazi unutar podloge, kao i same prostorije, potrebno je obezbediti da podloga na koju se lepi klasičan parket bude tvrda, čvrsta, ravna i bez fizičkih oštećenja.

Ukoliko podloga nije dobro nivelisana ili postoje neka oštećenja na njoj, prvi dan se izliva OLMO MASA (masa za nivelaciju). Maksimalna debljina ove mase je do 16mm, dok je prosek 3-5mm. Takođe, pre početka radova neophodno je proveriti da vlažnost mase ne bude preko 2%.

Nakon izlivanja mase za nivelaciju, podloga se detaljno čisti, polira i nanosi se prajmer za lepak čija je uloga da dodatano očisti i učvrsti košuljicu kao i da doprinese boljem povezivanju podloge, lepka i parketa.

Vrsta lepka koji se koristi zavisi od dimenzije daščica parketa. Kada je daščica veća, neophodno je da se koristi kvalitetniji lepak.

Kvadratura parketa koji se može postaviti za jedan dan zavisi od sloga, dimenzija daščice i oblika samog prostora u koji se postavlja. Uprosečeno, možemo reći da se za jedan dan može postaviti oko 40m2 klasičnog parketa u slogu “riblja kost”.

Postavljen parket neohodno je ostaviti 7-10 dana da “odradi”.

Sledeća faza u postavci obuhvata hoblovanje, nanošenje mase za fugovanje, poliranje i detaljno čišćenje postavljenog parketa. U toku istog dana, parket se lakira jednim slojem osnovnog laka, a zatim i prvom “rukom” završnog laka.

Sutradan se postavljaju sokle/lajsne i parket se lakira još jednim slojem završnog laka.
Da li je završni lak visokog sjaja, polumat ili mat zavisi isključivo od izbora klijenta.

Preporučljivo je sačekati 2-3 dana pre unošenja stvari, kako bi se lak u potpunosti osušio i obezbedio maksimalnu zaštitu.

Da rezimiramo. U idealnim uslovima tj. sa suvom košuljicom i odgovarajućom, ravnom podlogom, za ugradnju klasičnog parketa potrebno je 12-15 dana od početka radova do useljenja.

Istina je da idealni uslovi malo gde postoje. Uglavnom je potrebno sačekati da podloga na koju se lepi parket bude suva.

Takođe je neophodno uskladiti vreme rada svih majstora uključenih u proces izgradnje/renoviranja: molera, keramičara, stolara i naravno parketara.

Uzimajući u obzir sve faktore, može se reći da ugradnja klasičnog parketa zahteva dobru organizaciju, iskusne majstore i malo sreće.

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Taman ili svetao pod? Kako izabrati

Izbor poda ima snažan, a ipak suptilan, uticaj na izgled celokupnog enterijera vašeg doma. Drveni podovi su čuveni po svojoj lepoti, eleganciji,...