Kako uštedeti pri kupovini drvenih podova

Masivni drveni podovi su svakako vrlo popularan izbor podnih obloga koji unosi lepotu i podiže vrednost prostora u koje se ugrađuju. Takođe, oni su čvrsti, raznoliki i mogu da traju decenijama ukoliko se pravilno održavaju. Međutim, ovi benefiti dolaze uz odeđenu cenu! Kada se uzme u obzir cena samog poda, ugradnje i pratećeg materijala slobodno […]

Masivni drveni podovi su svakako vrlo popularan izbor podnih obloga koji unosi lepotu i podiže vrednost prostora u koje se ugrađuju. Takođe, oni su čvrsti, raznoliki i mogu da traju decenijama ukoliko se pravilno održavaju.

Međutim, ovi benefiti dolaze uz odeđenu cenu! Kada se uzme u obzir cena samog poda, ugradnje i pratećeg materijala slobodno se može reći da je ugradnja masivnih podova investicija. Investicija koja će oplemeniti Vaš prostor i život, ali investicija koja zahteva pažljivo planiranje.

Najniža cena po kojoj možete kupiti i ugraditi klasičan hrastov parket (u VS klasi) je oko 28 eur/m² i ta cena uključuje lepak, ugradnju, masu za fugovanje, poliuretnski lak i masivne trouglaste lajsne. S druge strane, najskuplji pod bi bio brodski pod u Natur klasi postavaljen u francuski slog čija je cena oko 80 eur/m². Ovo su podovi rađeni po želji kupca i zahtevaju dodatnu preradu svake daščice. Takođe, sama postavka francuskog sloga je skuplja, kao i lepak koji se koristi.

Naravno da nije preporučljivo da se bira lošiji kvalitet parketa ili poda zbog niže cene, ali ipak postoje određene smernice za uštedu novca prilikom izbora i ugradnje drvenih podova jer raspon od 28 eur/ m² do 80 i više, je veliki i daje dovljno prostora za manevrisanje tj. Da izabarete najbolji pod koji će savršeno odgovarati Vašem budžetu.

Dobro se raspitajte

Jedan od prvih koraka prilikom izbora masivnih podova je svakako raspitivanje kod porodice i prijatelja o njihovim iskustvima vezanim za kupovinu parketa ili podova i da li imaju neku određenu firmu da preporuče. Drugo, zatražite ponude i pogledajte proizvode nekoliko različitih firmi. Ovo može da oduzme dosta vremena, ali je neophodno, jer tako stičete bolji uvid u kompletnu ponudu drvenih podova, kao i u kvalitet proizvoda. Takođe, obratite pažnju na klasifikaciju parketa koja može da varira od proizvođača do proizvođača i razjasnite šta se tačno podrazumeva pod kojom klasom kako biste dobili najviše za svoj novac. Naravno, najniža cena nije uvek i najbolji izbor jer, kao i za sve ostalo, važi “koliko para, toliko muzike”. I za kraj, proverite rejting firme na internetu, to je lako dostupna informacija koja može mogo da pomogne prilikom odlučivanja.

Vrsta, klasa i dimenzija parketa/poda utiču na cenu

Osnovno pravilo za sve vrste masivnih podova je: Što je manja daščica, to je i cena manja.

Cena klasičnog parketa zavisi od vrste drveta (bukov parket je najjeftiniji, jasen skuplji, dok je hrastov parket najskuplji, ako se poredi daščica istih dimezija i klase). Ponuda NESTA klasičnih parketa obuhvata parkete debljine 21mm od hrasta, jasena i bukve u dužinama od 25cm do 1m, u četiri različite klase i raspon cena je od 1.120,00 din/ m² za bukov parket u trećoj VS klasi do 4.670,00 din/m² za hrastov parket u prvoj STANDARD klasi dužine od 80cm do 1m. Naravno, veće dimenzije parketnih daščica zahtevaju kvalitetnije i skuplje lepkove čime se podiže cena ugradnje.

Što se tiče brodskog poda od masivnog drveta, cena varira u zavisnosti od vrste drveta (hrast ili jasen), klase i širine dasaka. Za 3.570,00 din/ m² možete uzeti masivni brodski pod od hrasta u COUNTRY klasi (karakteriše je izrazito rustičan izgled), dok bi najskuplji brodski pod bio u NATUR klasi, širina 18cm sa cenom od 5.820,00 din/m² .

Kao što smo već napomenuli, klasa parketa ili poda značajno utiče na cenu, a pod klasom se podrazumeva izgled same daščice. Što je strukutra drveta mirnija i boja ujednačenija, to je i cena veća. Sa druge strane, izraženiji čvorovi, vidljivija struktura drveta i diskloracija čine pod rustičnijim, a samim tim i jeftinijim pa ako Vam čvorići ne smetaju, to je odlično mesto za uštedu.

U slučaju da planirate da uljite ili bajcujete drveni pod u neku tamniju nijansu slobodno možete uzeti i klasu ispod planirane, jer će boja sakriti moguće nesavršenosti. Još jedna od opcija za uštedu prilikom kupovine parketa ili brodskog poda je da se uzme pod u klasi u kojoj je planirano, ali manje širine. Takođe, jedan od predloga koje dajemo našem klijentima je da se uzme željeni ili skuplji pod/parket za dnevnu sobu, trpezariju i hodnik dok se za spavaće sobe može uzeti niža klasa parketa ili manja dimenzija.

Način ugradnje

Što se tiče ugradnje, i tu postoji prostor za uštedu koji se odnosi na vrstu sloga u koji će se pod postavljati. Klasični slogovi poput “riblje kosti” i “smicanja” su jednostavniji za ugrdanju pa samim tim i jeftiniji. Slogovi poput “francuskog” ili “versajskog”pored zahtevnije i skuplje ugradnje podrazumevaju i prethodnu preradu svake daščice standardnog parketa ili poda, kao i kupovinu veće kvadrature zbog gubitka nastalog prilikom usecanja, čime se značajno povećava cena po kvadratu.

Bez obzira na to koju vrstu masivnog, drvenog poda da izaberete, nikada nemojte da pokušavate da uštedite na ugradnji ili reparaciji. Uvek angažujte profesionlne majstore sa preporukom. Pravilna postavka parketa ili poda je od presudne važnosti za dobijanje željenog izgleda, kao i njegovu dugovečost. Takođe, iskusni majstori će ugraditi drveni pod sa najboljim iskorišćenjem daščica i uradiće to brzo i efikasno.

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...