Dosadile su Vam stare pločice? Želite nešto toplije za Vaš dom?

Jedno od čestih pitanja koje dobijamo od naših klijenata je upravo ovo: “Da li se brodski pod/parket može postaviti preko keramičkih pločica?” Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan! MOŽE! Ali, kako bi ovaj poduhvat bio uspešan, neophodno je da se ispune određeni uslovi. Osnovni uslovi za postavku drvenih podova, bilo klasičnog parketa, bilo brodskog […]

Jedno od čestih pitanja koje dobijamo od naših klijenata je upravo ovo: “Da li se brodski pod/parket može postaviti preko keramičkih pločica?”

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan!

MOŽE!

Ali, kako bi ovaj poduhvat bio uspešan, neophodno je da se ispune određeni uslovi.

Osnovni uslovi za postavku drvenih podova, bilo klasičnog parketa, bilo brodskog poda, je da podloga na koju se postavljaju bude RAVNA, ČVRSTA i SUVA!

Ukoliko su pločice pravilno postavljene i dobro nivelisane, mogu da posluže kao podloga za drvene podove. Zbog dimenzije dasaka poda koje su u rasponu dužine od 60cm do 1.8m, podloga na koju se postavljaju mora da bude idealno ravna.

Takođe, potrebno je da svaka pojedinačna pločica bude dobro zalepljena za podlogu. Bilo kakva nestbailnost će se loše odraziti na postavljen pod.

I poslednje, a verovatno i najvažnije, neophodno je sanirati sve eventualne izvore vlage u prostoriji gde će se postavljati parket. Pločicama, naravno, ta vlaga nije smetala. Međutim, drveni podovi su vrlo podložni na uticaj vlage. Ukoliko taj problem nije rešen doći će da oštećenja novog parketa.

Kao pripremu pločica za lepljenje parketa, poželjno je isšmirglati pločice, kako bi postale hrapavije. Time se dobija bolja i čvršća veza između pločica i lepka, a samim tim i između pločica i drvenog poda.

Prilikom postavljnja parketa ili brodskog poda na keramičke pločice, potrebno je da se koristi dvokomoponentni lepak. Ova vrsta lepka predstavlja najkvalitetniji i najjači lepak na tržištu.

Na kraju, potrebno je obratiti pažnju na nivelaciju novopostavljenog poda sa ostatkom prostora. Lepljenjem parketa ili brodskog poda na pločice podiže se nivo poda za minimum 15mm, kolika je debljina troslojnih podova. U slučaju maisvnih podova, razlika je 20.4mm, a parketa 21mm.

Ukoliko ste dobili ideju da renovirate prostor i preko starih pločica postavite drveni pod po Vašoj želji, bez da rušite ceo stan, slobodno! Potrebno je samo da se obrati pažnja na smernice iz teksta i ubrzo ćete uživati u svom novom enterijeru!

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...