6 saveta za održavanje DREVNIH PODOVA

Drveni podovi su izuzetno lep, klasičan i vredan dodatak svakom prostoru. Međutim, oni zahtevaju posebnu negu kako bi izgledali najbolje moguće dugi niz godina. Bez obzira da li je u pitanju klasičan parket, masivni pod ili troslojni podovi/parketi, osnovna pravila o održavanju drvenih podova su ista. Predstavljamo Vam 6 saveta za održavanje drvenih podova 1. […]

Drveni podovi su izuzetno lep, klasičan i vredan dodatak svakom prostoru. Međutim, oni zahtevaju posebnu negu kako bi izgledali najbolje moguće dugi niz godina.

Bez obzira da li je u pitanju klasičan parket, masivni pod ili troslojni podovi/parketi, osnovna pravila o održavanju drvenih podova su ista.

Predstavljamo Vam 6 saveta za održavanje drvenih podova

1. Redovno usisavajte!

Bar jednom nedeljno! Ukoliko su deo Vaše porodice deca i/ili kućni ljubimci, poželjno je i češće. Usisavanjem se otklanjaju dlake, prašina, mrvice…Ovakva prljavština može da naparavi sitne ogrebotine na završnom sloju parketa tj. laku, vremenom čineći da izgleda istrošeno i bez sjaja. Takođe, usisavanjem se omogućava izvlačenje prašine između dasaka poda, što je posebno značajno kod održavanja brodskog poda sa oborenim ivicama.

Važno je da se usisava sa mekom četkom, predviđenom za održavanje drvenih podova, kako ne bi došlo do oštećenja laka ili ulja.

2. Redovno brišite parket!

Pored usisavanja, brisanje drvenih podova vlažnom krpom je sastavni deo održavanja. Dobro je poznata činjenca da se podovi od masivnog drveta moraju štiti od vode/vlage. Iz tog razloga, preporučljivo je koristiti mikrofiber krpu za brisanje parketa. Ova vrsta materijala zadržava manje vode u poređenju sa pamukom, lakše se cedi, pa ne bi trebalo da dodje do prekomernog kvašenja poda.

Korišćenje paročistača za održavanje parketa nikako nije preporučlivo. Ovi aparati su sjajni za detaljno čišćenje, ali isključivo podova koji su u potpunosti “zatvoreni” tj. koji ne mogu da absorbuju vlagu. To sa drvenim podovima nije slučaju, posebno sa uljenim podovima. Toplota i vlaga iz paročistača mogu da prodru u drvo, iskrive ga i trajno oštete.

3. Pažljivo sa hemikalijma!

Kada je u pitanju izbor proizvoda za čišćenje drvenih podova, uvek je preporuka da se ne koriste jake hemikalije jer mogu da dovodu do oštećena laka ili ulja.

Izbor proizvoda, takođe, zavisi i od vrste završne obrade.

Za uljene podove, preporučljivo je da se redovno održavaju isključivo sapunima od istog proizvođača.

Sapun se rastvara u vodi po uputstvu sa pakovanja i pod se briše vlažnom krpom, baš kao i kod laka. Ovim se uklanjaju nečistoće, bez oštećivanja boje i prirodnog izgleda poda.

4. Zaštitite pod od nameštaja!

Vrlo jednostavan, a vrlo efektan način, da zaštitite drvene podove od raznih fizičkih oštećenja je lepljenjem flekica na nogare nameštaja. Danas se ove flekice mogu pronaći u najrazličitijim oblicima i bojama. Lako se prilagođavaju svakom nameštaju. Obezbeđivanjem stolica, taburea, kaučeva i stolova znatno se smanjuje mogućnost grebanja i oštećenja parketa. Samim tim, izgledaće novo i očuvano godinama!

5. Pazite na rasušivanje

Problem sa rasušivanjem parketa nastaje sa početkom grejne sezone!

Drvo je prirodan materijal, osetljiv na promene vlage i temperature. Idealna temperatura za trajnost drvenih podova je 18-22 stepeni, a vlažnost vazduha u prostoriji 45-60%.

Grejanjem se procenat relativne vlage u vazduhu smanuje i u takvim uslovima, drvo se skuplja. Prvo se čuje pucanje laka. Nakon toga se stvaraju pukotine na sastavu parketnih letvica i rasušivanje postaje vidljivo. Da bi se rasušivanje sprečilo, neophodno je obezbediti optimalnu vlažnost vazduha. To se može postići postavljanjem plastičnih posuda sa vodom ili vlažnih tkanina na grejna tela.

6. Ne zaboravite redovno profesionalno održavanje!

U zavisnosti od načina korišćenja tj. količine habanja, potrebeno je organizovati profesionalno održavanje drvenih podova. U slučaju parketa, ukoliko oštećenja nisu velika, dovoljno je samo ispolirati stari lak i naneti jednu “ruku” novog, završnog laka. Kod većih oštećenja i/ili rasušivanja potrebno je hoblovati parket, ponovo naneti masu za fugovanje i lakirati sva tri sloja laka.

Kod uljenog brodskog poda, takođe je neophodno da se ulje osvežava na svakih nekoliko godina, kako bi se vratila boja i naneo novi zaštitni sloj.

Pridržavajući se ovih jednostavnih saveta, produžava se životni vek drvenih podova i omogućava da godinama izgledaju kao novi! Mogućnost reparacije i jeste jedna od najvećih prednosti i lepota masivnih drvenih podova.

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Koliko košta FRANCUSKI SLOG?

Francuski slog ili CHEVRON je najbolji način da učinite Vaš pod zaista impresivnim! FrancuskI slog, takozvani chevron je način slaganja parketa gde se daske...

Šta su višeslojni podovi?

Šta su višeslojni podovi?

Višeslojni ili gotovi podovi, ugrađeni, izgledaju identično kao i masivni, ali se razlikuju u konstrukciji. Ovi podovi sastoje se od 2 ili 3 sloja uzajamno...