Drvene obloge za zid nisu novina u svetu dizajna enterijera ali čini se da je njihova primena i danas inovativna u estetskom smislu. Ovaj put dočaraćemo vam neke od mogućnosti primene kako u stambenim tako i javnim objektima. 

Drvenim oblogama smatraju se paneli sačinjeni od podkonstrukcije i fasadnog sloja. Mogu biti od čistog drveta ili od drvnih prerađevina, čak i u kombinaciji sa drugim materijalima. U zavisnosti od idejnog rešenja mogu se koristiti modularni paneli ili paneli sastavljeni po meri. Važno je dodati da sem estetskog doživljaja prostora, drveni paneli služe i kao dodatna zvučna i toplotna izolacija.

Kod primene u stambenim objektima paneli treba da se pojave umereno kao akcenat i u proporciji sa svetlom i visinom prostorije. Može da bude u potpunom kontrastu u odnosu na ostale obloge i finiše ili, da se nadoveže na specifično podno drvo, a na zidu pojavi samo u drugom obliku.

 

 

 

Kada je enterijer javnih objekata, poput restorana ili kafea u pitanju, sve je dozvoljeno ukoliko podržava sveukupni koncept prostora. Štaviše i poželjo i da se igrom različitih tipova materijala predstavlja ambijent i na kraju formalnost restorana.